Eindhoven 1920-2020 jubileumjaar voor én van de stad

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat Eindhoven, Gestel, Stratum, Woensel, Strijp en Tongelre één gemeente vormden. Het gemeentebestuur wil met de viering van dit jubileum vooral de saamhorigheid in de wijken en de stad bevorderen.

Daarom nodigt de gemeente verenigingen, instellingen en inwoners uit om onder het motto ‘Eer gisteren - Vier vandaag - Maak morgen’  initiatieven te organiseren. Initiatiefnemers kunnen terecht op eindhoven1920-2020.nl.

Het beeldmerk van het jubileumjaar 1920 2020

Sinds 1920 maakte Eindhoven een onstuimige groei door die tot aan vandaag voortduurt. Van de Nederlandse steden met meer dan 200.000 inwoners groeide Eindhoven de afgelopen 100 jaar het hardst.

Technologie, design, kennis

Volgens burgemeester Jorritsma is 2020 echt een jaar om te vieren: “De vorming van die ene gemeente was het gevolg van de groeispurt van Philips, dat op weg was om het grootste bedrijf van de wereld te worden. De fabriek had veel mensen en ruimte nodig en het nieuw gevormde Eindhoven kon dat leveren. Nu, 100 jaar later, is Eindhoven een sterk merk in binnen- en buitenland. Philips is nog steeds een begrip en dat hebben we verbreed tot technologie, design en kennis. Tegelijkertijd hebben de voormalige gemeenten als stadsdelen hun eigenheid behouden. Zo zijn we kleinschalig én een internationale wereldspeler tegelijk.”

Kick-Off

De gemeente verzorgt zelf de aftrap van het jubileumjaar op 6 januari met de Kick-Off 1920-2020. Dit evenement in DOMUSDELA/Mariënhage vervangt het traditionele nieuwjaarsconcert in het Muziekgebouw en de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het Stadhuis. Het wordt een laagdrempelige culturele bijeenkomst gericht op alle inwoners van de stad.

Andere activiteiten

Verder is er in het jubileumjaar een tentoonstelling en boekpresentatie ‘Eindhoven 1920-2020’, samengesteld door voormalig Trudo directeur Thom Aussems en journalist Hans Horsten. Daarnaast maakt het Eindhovens Museum een ‘verhalentotem’. Hierin worden per stadsdeel verhalen over het verleden, heden en de toekomst verbeeld. Ontwerpers en designers benaderen daarvoor bewoners en bewonersorganisaties. Culturele instellingen verzorgen randprogramma’s in de wijken.

Initiatieven

Nog voor de officiële aftrap hebben zich al tientallen initiatiefnemers gemeld:

  • De supportersvereniging van PSV die in 2020 ook 100 jaar bestaat, haakt aan op de viering 1920-2020 in de stad.
  • Een oud-journalist van het Eindhovens Dagblad maakt een boek over de relatie Philips - PSV, gekoppeld aan een expositie in het Philipsmuseum.
  • “A Night On The Town” in Muziekgebouw Eindhoven: Een galaconcert van Koninklijke Harmonie Phileutonia waarin de dorpen en de stad aan bod komen met een gevarieerd programma van muziek, hip hop, beeld, foto en film.
  • ‘Eindhoven Klinkt’: 10 orkesten (harmonie, fanfare, brassband) van de Bond van Eindhovense Muziekgezelschappen uit de stadsdelen of oude dorpskernen geven op 5 locaties in de binnenstad duoconcerten.
  • De Marathon Eindhoven wil een Ringloop organiseren, waarbij deelnemers starten en finishen bij hun eigen stadsdeel.
  • Het Latijns-Amerikaans Centrum voor Oriëntatie (C.L.O.) grijpt het jubileumjaar aan voor extra activiteiten
  • Een studente maakt een documentaire over de eerste generatie Turken in Eindhoven.