Dodenherdenking 2020

De Dodenherdenking in Eindhoven had dit jaar een andere vorm. Geen openbaar evenement bij begraafplaats De Oude Toren, maar vanwege de coronamaatregelen een kleine, besloten bijeenkomst. Deze is vooraf op video genomen en via onze website en sociale media te zien. Burgemeester John Jorritsma legde namens de stad Eindhoven een krans, gevolgd door die van de Stichting 18 september. De andere organisaties die altijd een krans legden, zijn dit jaar uitgenodigd om dat op een eigen plek te doen en een opname daarvan in te sturen.

-De video van de ceremonie & de foto’s van de kransleggingen staan onderaan dit bericht -

Bijzonder jaar

In zijn speech stond de burgemeester stil bij hoe bijzonder deze dodenherdenking is, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder vanwege het jubileumjaar, maar ook vanwege de coronacrisis. Hij benadrukt dat deze tijd voor veel mensen moeilijk is, maar dat tegelijkertijd de gemeenschapszin toeneemt: “We zijn als personen teruggeworpen op onszelf, maar als groep tonen we ons solidair. Er wordt geklapt voor zorgmedewerkers, op de stoep staan hoopvolle teksten in krijt, boodschappen worden voor de ander gehaald en aan de deur gezet.”

Edo en Lex Hornemann

Vervolgens vertelde John Jorritsma over de lotgevallen van de broers Edo en Lex Hornemann, twee Joodse jongens uit Eindhoven, die in 1943 via Kamp Vught naar Auschwitz zijn gebracht. Na de dood van hun ouders werden ze geïnterneerd in Hamburg waar ze gedwongen medische experimenten ondergingen. Vlak voor de
bevrijding van de stad vonden ze een gruwelijke dood: ze werden door de nazi’s opgehangen. Zowel in Hamburg als in Eindhoven herinneren monumenten aan het lot van de jongens.

Plaats voor iedereen

Met dit verhaal drukte burgemeester Jorritsma het belang van herdenken uit, zodat we ons realiseren hoeveel onze samenleving waard is: “Op zo’n moment daalt het besef in dat we ons allemaal - binnen de eigen  mogelijkheden - moeten inzetten voor een samenleving waar plaats is voor iedereen. Voor het leven in vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.”