Energietoeslag

Deze pagina is voor het laatst geactualiseerd op: 12 mei 2022.

Van zowel de gemeente Eindhoven als de Rijksoverheid krijgen inwoners met een laag inkomen een extra financiële bijdrage voor de energiekosten. Een laag inkomen heb je als je inkomsten hebt tot 120% van het sociaal minimum, bekijk de bedragen op de Meedoenbijdrage pagina bij ‘Wanneer kom ik in aanmerking voor de Meedoenbijdrage'. Goed om te weten: toeslagen als huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag worden niet als inkomen gezien. En, we kijken voor deze regeling alleen naar het inkomen en niet naar jouw vermogen. Hieronder lees je meer informatie.

Energiebijdrage van €180,- en energievoucher van €70,- via de gemeente

Dinsdag 15 februari heeft de gemeenteraad besloten dat Eindhovense inwoners met een laag inkomen dit jaar eenmalig een extra bedrag van €180,- ontvangen als energiebijdrage via de regeling Meedoenbijdrage. Dit is een extra bedrag bovenop de reguliere Meedoenbijdrage. Dit bedrag komt bovenop de landelijke maatregelen, zoals de €800,- van de Rijkoverheid. Daarnaast ontvangen huishoudens (die deze niet eerder hebben ontvangen) een energievoucher ter waarde van €70,-. Met dit voorstel wil het college inwoners helpen met de hogere energiekosten.

Energiebijdrage van €800,- vanuit de Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft in december 2021 besloten dat huishoudens met een laag inkomen een eenmalige tegemoetkoming kunnen ontvangen. Dit is een landelijke maatregel. Recent is dit bedrag van €200,- bijgesteld naar €800,-. Dit bedrag komt bovenop de €180,- en de energievoucher t.w.v. €70,- die de gemeente Eindhoven beschikbaar stelt via de Meedoenbijdrage. Ook de Rijksoverheid heeft hiermee als doel om inwoners te helpen bij het betalen van de energierekening. Let op: voor de landelijke regeling van €800,- zijn er een aantal uitzonderingen. Het kan daardoor zijn dat je wél recht hebt op de energiebijdrage van €180,- van de gemeente Eindhoven, maar geen recht hebt op de landelijke energietoeslag van €800,- van de Rijksoverheid. Kijk voor de uitzonderingen bij ‘Wanneer kom je niet in aanmerking?’.

Als je een bijstandsuitkering ontvangt, ontvang je de €800,- automatisch van de gemeente op je rekening. De gemeente betaalt de €800,- in twee keren uit (€400,- per keer). Als je geen bijstandsuitkering ontvangt, maar wel een laag inkomen hebt, kun je via de Meedoenbijdrage mogelijk ook in aanmerking komen voor het bedrag van de Rijksoverheid. Vraag hier de Meedoenbijdrage aan.