Waarover kan ik een Wob-verzoek indienen?
Iedereen mag een Wob-verzoek indienen. Het verzoek moet wel betrekking hebben op een bestuurlijke aangelegenheid. Dat wil zeggen, het moet gaan over een onderwerp van het beleid van de gemeente, inclusief de voorbereiding of de uitvoering daarvan. De informatie moet bij de gemeente aanwezig zijn en zijn neergelegd in documenten. Dat kunnen papieren stukken zijn maar ook bijvoorbeeld geluidsbanden, foto’s of films.
Je Wob-verzoek moet gaan over iets wat nog niet openbaar is. De Wob is namelijk niet van toepassing op documenten die al openbaar zijn, zoals:
- vergunningen;
- belastingen;
- bestemmingsplannen;
- bodeminformatie;
- raadsstukken, collegebesluiten en door het college aan de gemeenteraad of commissie gestuurde stukken. Deze zijn te vinden in het raadsinformatiesysteem;
- inzage in jouw bezwaar- of beroepsdossier. Heb je bezwaar ingediend, mail dan naar bezwaarenberoep@eindhoven.nl om de stukken op te vragen. Heb je beroep aangetekend, dan kun je de stukken opvragen bij de betreffende rechtbank;
- beleid en regelgeving. Ga hiervoor naar www.overheid.nl;
- declaraties en dienstreizen van het bestuur;
- informatie over perceelgrenzen, woningwaardes, akten en eigendomsgegevens van woningen en gebouwen. Deze informatie is te verkrijgen bij het Kadaster;
- informatie over bedrijven. Hiervoor kun je terecht bij de Kamer van Koophandel;
Een Wob-verzoek gaat over het openbaar maken van informatie, en niet over de beslissing op een aanvraag die je hebt ingediend. Heb je een aanvraag ingediend waarover wij een besluit moeten nemen, en hebben wij niet binnen de wettelijke termijn gereageerd? Dien dan een Ingebrekestelling Wet Dwangsom in.
De Wob is ook niet bedoeld voor algemene vragen. Heb je een vraag, bel dan met ons klantcontactcentrum (telefoon 14040) of vul het contactformulier in.
Hoe dien ik een Wob-verzoek in?
Als het om informatie over een onderwerp van ons gaat dan richt je het Wob-verzoek aan het bestuursorgaan van de gemeente Eindhoven. Meestal is dat het college van burgemeester en wethouders (Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven). Je hoeft daarbij niet uit te leggen waarom je om de informatie vraagt of welke documenten je wilt hebben. In je verzoek moet staan:
- dat het om een Wob-verzoek gaat en dat je openbaarheid van stukken wilt;
- over welk onderwerp je informatie wilt ontvangen (bij voorbeeld per e-mail, per post of inzien bij de gemeente);
- je contactgegevens;
- dien je het verzoek per brief in, denk dan aan je handtekening.
Je kunt ook gebruikmaken van het contactformulier.
Mocht de gevraagde informatie niet van ons zijn maar thuishoren bij een ander bestuursorgaan of een andere overheidsinstantie, dan sturen we jouw verzoek door aan dat bestuursorgaan. We sturen je daar dan een bericht over.
Hoe lang duurt het voordat ik bericht krijg?
We nemen meestal binnen 4 weken na ontvangst van jouw verzoek een beslissing. De termijn kunnen we eventueel met 4 werken verlengen. Als we positief op je Wob-verzoek beslissen, krijg je de informatie toegestuurd. Soms is er een reden om het Wob-verzoek te weigeren. Bijvoorbeeld als het de veiligheid van Nederland schaadt.
Als je verzoek betrekking heeft op milieu-informatie of als er naar verwachting ook andere belanghebbenden betrokken zijn bij het Wob-verzoek, dan gelden er andere termijnen. Daar krijg je dan schriftelijk bericht van.
Moet ik iets betalen voor een Wob-verzoek?
Er zijn geen kosten verbonden aan het indienen van een Wob-verzoek. Wel kunnen er bijvoorbeeld kosten in rekening gebracht worden voor het maken van kopieën. Je krijgt hier van te voren bericht over.
Meer algemene informatie over de Wob vind je op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.