Afleggen ondersteuningsverklaring politieke partij

Voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer op 17 maart 2021 kan je als inwoner een ondersteuningsverklaring afleggen bij de gemeente. De verklaring kan worden afgelegd van 4 januari tot en met 1 februari 2021. 

Een politieke partij of groepering die mee wil doen aan de verkiezingen heeft soms ondersteuningsverklaringen nodig. Met een ondersteuningsverklaring maak je de deelname van een politieke partij of groepering aan een verkiezing mogelijk. Een ondersteuningsverklaring is nodig voor een partij of groepering die:

  • voor het eerst meedoet aan de verkiezingen
  • bij de vorige verkiezingen geen zetel behaald heeft
  • geen partijnaam geregistreerd heeft (blanco lijst)

Hoe werkt het?

  1. Je neemt een geprint model H4 mee naar het Stadhuis. Het formulier model H4 krijg je van de partij of groepering.
  2. Je ondertekent het model H4 in bijzijn van de ambtenaar (de verklaring kan niet worden ingetrokken). Je moet hierbij een legitimatiebewijs laten zien.
  3. De ambtenaar maakt een aantekening in de Basisregistratie Personen en zet een stempel op het model H4.
  4. Je neemt het model H4 mee en zorgt dat het bij de politieke partij/groepering terecht komt.
  5. De ondersteuningsverklaringen liggen na de kandidaatstelling openbaar ter inzage. Daarmee worden jouw gegevens dus ook openbaar.

We werken op afspraak

Voor het afleggen van een ondersteuningsverklaring kun je online een afspraak maken. (Kies bij "selecteer een dienst" voor: "Verkiezingen > ondersteuningsverklaring"). 

Je kunt een afspraak maken voor één of meer personen. Wil je een afspraak maken voor zeven of meer personen? Neem dan eerst contact op via verkiezingen@eindhoven.nl.

Het is niet mogelijk om een afspraak te maken voor een zaterdag.