Algemeen
Wie mogen er in Eindhoven stemmen?
Iedereen die op 15 september in Eindhoven staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) en:
- Op 29 oktober 2025 18 jaar of ouder is;
- Nederlander is;
- Niet is uitgesloten van het kiesrecht.
Kijk voor meer informatie op de website van de Kiesraad.
Waar kan ik stemmen?
Binnenkort vind je hier een overzicht van alle stemlokalen. Op je stempas staat ook het stembureau bij jou in de buurt vermeld.
Op wie kan ik stemmen?
Dit is nu nog niet bekend. De kandidaatstelling is halverwege september. Pas daarna is duidelijk op wie je kunt stemmen. Zodra dat bekend is, vind je hier een link naar de Kiesraad met een overzicht van alle partijen.
Stemmen
Wanneer ontvang ik mijn stempas?
Je ontvangt je stempas uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingsdag.
Wat neem ik mee naar het stembureau?
Ga je stemmen, dan neem je je stempas mee, samen met een identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs). De stempas ontvang je uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingsdag.
Kan iemand anders voor mij stemmen?
Ja, dat kan. Wanneer je zelf niet kunt stemmen, kun je iemand anders een volmacht geven om voor jou te gaan stemmen. Dit kan alleen als de gemachtigde ook mag stemmen. De persoon die voor jou stemt (de gemachtigde) mag voor maximaal twee andere kiezers stemmen. De gemachtigde moet de volmachtstem(men) altijd tegelijk met de eigen stem uitbrengen.
- Via een onderhandse volmacht
Vul de achterkant van de stempas in en geef je stempas mee aan de persoon die voor jou gaat stemmen. Geef ook een kopie van jouw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een foto op een telefoon of tablet zijn. Zorg dat de kopie of foto goed leesbaar is.
Via een schriftelijke volmacht
Dit kan op drie manieren:Digitaal:
Vanaf 15 september kun je je aanvraag digitaal indienen via een online dienst. De link daarvoor komt later beschikbaar op deze plek. De aanvraag moet uiterlijk vrijdag 24 oktober vóór 17.00 uur digitaal zijn verzonden.
Per post:
Binnenkort is het formulier beschikbaar dat je kunt downloaden en uitprinten. Stuur het ingevulde formulier vervolgens naar:
Gemeente Eindhoven
Afdeling Burgerzaken t.a.v. Verkiezingen
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Zorg dat het formulier uiterlijk vrijdag 24 oktober vóór 17.00 uur door ons is ontvangen.
Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt de persoon die namens jou stemt een volmachtsbewijs.Aan de balie:
Je kunt ook langskomen bij de balie op het Inwonersplein (Stadhuisplein 1A). Dit kan van 15 september tot en met dinsdag 28 oktober, uiterlijk 12.00 uur. Een afspraak is niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen.
Ik ben in het buitenland, kan ik toch stemmen?
Ben je op de dag van de verkiezing tijdelijk of permanent in het buitenland, dan kun je toch stemmen.
Ik sta ingeschreven in Eindhoven
Sta je nog wel in Eindhoven ingeschreven, dan kun je:
- Per brief stemmen: een briefstembewijs vraag je aan bij de gemeente Den Haag. Het aanvragen van een briefstembewijs kan tot uiterlijk woensdag 1 oktober. Kijk voor meer informatie en wanneer je briefstem binnen moet zijn op Kiezers buiten Nederland: stemmen per brief - Den Haag.
- Iemand anders voor je laten stemmen
Ik sta niet meer ingeschreven in Eindhoven
Sta je niet meer ingeschreven, dan laat je je eerst eenmalig registreren als kiezer in het buitenland. Ga voor meer informatie naar denhaag.nl.
Ik wil in een andere gemeente stemmen. Wat kan ik doen?
Je kunt in een andere gemeente stemmen, hiervoor vraag je een kiezerspas aan. Dit kan op twee manieren:
- Via een digitale dienst (met DigiD). Dit kan na 15 september tot uiterlijk vrijdag 24 oktober, 17.00 uur.
- Aan de balie van het Inwonersplein (Stadhuisplein 1A). Dit kan na 15 september tot uiterlijk 28 oktober, 12.00 uur. Je kunt gewoon binnenlopen zonder afspraak.
Kom je aan de balie? Vergeet dan niet om je rijbewijs, paspoort of identiteitskaart mee te nemen. Kijk voor meer informatie bij openingstijden en adressen.
Toegankelijkheid
Wat is er geregeld voor kiezers met een visuele beperking?
Een stembureau in het Stadhuis is ingericht met middelen voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen gebruikmaken van een stemmal en een stembox. De stemmal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een stembureaulid. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren. De stembox met koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Als het nodig is geeft een stembureaulid uitleg over het gebruik van de stemmal en de stembox.
Zijn de locaties van de stembureaus toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel?
Bij bestaande stemlocaties zorgen we altijd voor maatwerk, zoals drempelhulpen en oprijplaten. Toch zijn sommige locaties daarmee nog niet volledig toegankelijk. Op een later moment kun je op Waarismijnstemlokaal.nl zien welke locaties wel volledig toegankelijk zijn.
Contact
Ik heb een vraag, hoe neem ik contact op?
Stel je vraag via verkiezingen@eindhoven.nl.