Wat is het doel van de Omgevingswet?
Eindhoven wil graag eenvoudige en duidelijke regels voor de leefomgeving, met veel ruimte voor inbreng en ideeën uit de stad. De Omgevingswet maakt dat mogelijk. De Omgevingswet heeft als doel een veilige en gezonde leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit. Dat betekent dus meer zoeken naar oplossingen die positief zijn voor de stad. En minder kijken: wat mag wel en wat mag niet volgens de regels?
Met de Omgevingswet:
- staat leefomgeving centraal en bekijken we alle aspecten (zoals wonen, groen, water, erfgoed, milieu) worden in samenhang.
- zijn er door de bundeling van de wetgeving minder regels nodig. Hierdoor is de wetgeving duidelijker en overzichtelijker.
- is er ruimte voor maatwerk en mag de gemeente bepalen of iets in een bepaald gebied wel toegestaan is of niet.
- kan de besluitvorming over projecten in de leefomgeving sneller en beter.
Hoe bereidt de gemeente Eindhoven zich voor op de Omgevingswet?
Alle provincies, waterschappen en gemeenten krijgen te maken met de Omgevingswet. Zij moeten allemaal zorgen dat ze op 1 januari 2021 klaar zijn voor de start van de Omgevingswet. De gemeente Eindhoven bereidt zich ook voor op de Omgevingswet. Een van de taken is het opstellen van de omgevingsvisie. Dat is verplicht voor elke gemeente. Ook ander voorbereidend werk is in volle gang, zoals het vernieuwen van het digitale systeem waar inwoners en ondernemers straks digitaal vergunningen kunnen aanvragen.
Welke instrumenten zijn er nog meer in relatie tot de Omgevingswet?
De omgevingsvisie bepaalt de richting voor de andere instrumenten van de Omgevingswet: het omgevingsplan en programma’s.
Omgevingsplan
Behalve een omgevingsvisie, maakt elke gemeente ook een omgevingsplan, met daarin alle regels voor de fysieke leefomgeving binnen de gemeente. Het omgevingsplan is de opvolger van de huidige meer dan honderd bestemmingsplannen die binnen onze gemeente gelden. Maar ook veel van onze verordeningen gaan op in het omgevingsplan, waaronder een groot deel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Bij het opstellen van het omgevingsplan bekijken we of we nog steeds alle regels willen opnemen, zoals we die nu hebben.
Programma’s
De gemeente kan het beleid voor de leefomgeving uit de omgevingsvisie verder uitwerken in programma’s. Programma’s bevatten de maatregelen die we als gemeente nemen om de visie ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Programma’s hebben soms ook een speciaal thema, zoals wonen of mobiliteit. Maar ze kunnen ook gericht zijn op de ontwikkeling van een bepaald gebied.
Wat ga ik merken van de omgevingswet?
Je krijgt te maken met de Omgevingswet als je iets wilt veranderen in de leefomgeving. Bijvoorbeeld in en om je huis (een dakkapel plaatsen, een schuur bouwen) of bij een activiteit in je buurt (bijvoorbeeld het aanleggen van een gezamenlijke moestuin). Ondernemers die een bouwplan willen ontwikkelen, bijvoorbeeld woningen of kantoren, krijgen ook te maken met de Omgevingswet.
Via het digitale Omgevingsloket dat per 1 januari 2021 beschikbaar is, kun je zien welke regels er gelden voor een bepaalde locatie.