sluit
Stuur door
Vul de uitkomst van de som in cijfers in, zodat het systeem weet dat u geen automatisch spamprogramma bent.

Keuze voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb)

Met een pgb regelt en koopt u uw zorg en ondersteuning zelf in. Bij zorg in natura doet de gemeente dit voor u.

Als blijkt dat u ondersteuning nodig heeft, kunt u kiezen tussen een persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura. Een pgb is een geldbedrag waarmee u de ondersteuning zélf kunt regelen en inkopen. Bij zorg in natura doet de gemeente dit voor u.

Zorg in natura

Zorg in natura betekent dat de gemeente voor u de voorziening regelt, bijvoorbeeld de hulp in de huishouding of een rolstoel. De rolstoel wordt dan in bruikleen verstrekt. U betaalt geen onderhoudskosten en in de regel ook geen reparatiekosten, tenzij er sprake is van opzet of ondeugdelijk gebruik. Heeft u ondersteuning nodig als bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen, dan kan de gemeente dat ook voor u regelen via zorg in natura.

Zorg in natura aanvragen?

Persoonsgebonden budget (pgb)

Het pgb is een budget dat u toegekend krijgt om zelf uw zorgverleners in te huren voor de zorg die u nodig heeft. Of om zelf uw hulpmiddelen aan te schaffen en voorzieningen te realiseren.

Is pgb iets voor u?

In het gesprek met de medewerker van WIJeindhoven bespreekt u of u recht hebt op het hulpmiddel of de voorziening en of een pgb bij u past. Met een pgb heeft u immers ook een bepaalde verantwoordelijkheid. U bent als het ware werkgever van de mensen die u ondersteunen en/of koopt zelf uw zorg of hulpmiddel in. Is pgb iets voor u? Doe de pgb-test op www.pgb-test.nl.

Meer informatie

Een combinatie van een persoonsgebonden budget en zorg in natura

Het is ook mogelijk een deel van de hulp met een persoonsgebonden budget in te kopen en een ander deel in natura te ontvangen. U kunt namelijk per zorgfunctie een keuze maken. Zo regelt u  bijvoorbeeld de dagbesteding met zorg in natura en de thuiszorg koopt u zelf in door middel van een persoonsgebonden budget.

Keuze voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb)

Contact Inwonersplein

Contactformulier

Telefoon:
14 040
Vanuit het buitenland:
+31 40 238 6000

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
5611 EM Eindhoven
Openingstijden

Postadres:
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven