sluit
Stuur door
Vul de uitkomst van de som in cijfers in, zodat het systeem weet dat u geen automatisch spamprogramma bent.

Verkiezingen Tweede Kamer

Informatie over de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 15 maart 2017.

Op woensdag 15 maart is de verkiezing van de Tweede Kamer. Door te stemmen bepaalt u mee door wie en hoe Nederland wordt bestuurd. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de grondwet 'Staten-Generaal' genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Wie mag stemmen?

Bij de Tweede Kamerverkiezing mag iedereen stemmen die de Nederlandse nationaliteit heeft en 18 jaar of ouder is en op 30 januari 2017 inwoner is van Eindhoven.

Zo kunt u gaan stemmen

U kunt stemmen in één van de 121 stembureaus (op 73 locaties) in Eindhoven. Als u gaat stemmen moet u 2 dingen meenemen:

  • Uw stempas
  • Uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart

De stempas ontvangt u in de week van 20 t/m 25 februari 2017.

Waar kunt u stemmen?

Met uw stempas en uw identiteitsbewijs kunt u in elk stemlokaal in uw gemeente stemmen:

Er is aangegeven welke stembureaus goed toegankelijk zijn voor personen met een lichamelijke beperking. Op uw stempas staat het stembureau bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. De stemlokalen zijn op woensdag 15 maart geopend van ’s morgens 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Uitzondering zijn de stembureaus op het NS Station en op Eindhoven Airport.

Openingstijden stembureau NS-Station

  • Zuidzijde (Stadskant): van 06.30 uur tot 20.00 uur
  • Noordzijde (Buskant): van 07.30 uur tot 21.00 uur

Openingstijden stembureau Eindhoven Airport

  • Van 05.30 uur tot 18.00 uur

Wat kunt u doen als uw stempas is kwijtgeraakt?

Zonder stempas mag u niet stemmen. Als u uw stempas kwijtraakt, dan kunt u op 2 manieren een nieuwe stempas aanvragen:

  • Online nieuwe stempas aanvragen (dit kan t/m 10 maart)
  • Aan de balie Inwonersplein, Stadhuisplein 10. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. Vergeet niet om uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart mee te nemen (dit kan tot uiterlijk 14 maart, 12.00 uur).

Let op! Bent u recent verhuisd naar Eindhoven, dan moet u uw nieuwe stempas aanvragen bij de gemeente waar u op 30 januari 2017 stond ingeschreven.

Wat als u ergens anders in Nederland wilt gaan stemmen?

Als u op 15 maart in een andere gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerspas aanvragen. Met de kiezerspas kunt u stemmen in alle stemlokalen in heel Nederland. U kunt op 2 manieren een kiezerspas aanvragen:

  • Online kiezerspas aanvragen (dit kan t/m 10 maart)
  • Aan de balie Inwonersplein, Stadhuisplein 10. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. Vergeet niet om naast uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart ook de stempas mee te nemen (dit kan tot uiterlijk 14 maart, 12:00 uur).

Wat als u op 15 maart niet zelf kan gaan stemmen?

Als u niet zelf kunt gaan stemmen, mag iemand dat ook voor u doen die óók een stempas heeft. Er zijn dan 2 mogelijkheden om uw stem over te dragen aan iemand anders (volmacht te geven):

De persoon die voor u gaat stemmen heeft een Eindhovense stempas

Dan kunt u de achterkant van uw stempas invullen. De persoon die in uw plaats gaat stemmen, moet naast uw stempas ook een kopie van uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart meenemen.

De persoon die voor u gaat stemmen heeft een stempas van een andere gemeente

Dan kunt u tot en met 10 maart schriftelijk vragen om bij volmacht te mogen stemmen. Formulieren daarvoor zijn gratis verkrijgbaar aan de balie Inwonersplein (Stadhuisplein 10) of te downloaden:

Stuur het ingevulde formulier naar Gemeente Eindhoven, t.a.v. sector Publiekscontacten / Verkiezingen, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven. Geef het af bij het Inwonersplein (Stadskantoor, Stadhuisplein 10). U kunt ook een scan maken van het ingevulde formulier en per e-mail sturen naar verkiezingen@eindhoven.nl.

Stuur het formulier tijdig terug, degene die voor u gaat stemmen ontvangt dan op tijd een volmachtbewijs.

Contact Inwonersplein

Contactformulier

Telefoon:
14 040
Vanuit het buitenland:
+31 40 238 6000

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
5611 EM Eindhoven
Openingstijden

Postadres:
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven