sluit
Stuur door
Vul de uitkomst van de som in cijfers in, zodat het systeem weet dat u geen automatisch spamprogramma bent.

Vrijkomende materialen renovatie Stadhuistoren krijgen tweede leven

Op donderdag 18 mei heeft wethouder Mary-Ann Schreurs het ‘startschot’ gegeven voor de renovatie van de Stadhuistoren.

Op donderdag 18 mei heeft Mary-Ann Schreurs, wethouder van innovatie, cultuur, design en duurzaamheid bij de gemeente Eindhoven, het ‘startschot’ gegeven voor de renovatie van de Stadhuistoren. Zij zette de website Resource Store live. Op dit materialenplatform worden vrijgekomen (sloop)materialen uit de renovatiewerkzaamheden te koop aangeboden. Vrijgekomen materialen krijgen zoveel mogelijk een nieuwe bestemming tijdens de renovatie; door materialen die niet gebruikt kunnen worden beschikbaar te stellen voor burgers en bedrijven, krijgen ook deze een tweede kans.

Marktplaats

Via de webshop - een soort ‘marktplaats’ - is in één oogopslag te zien welke bruikbare materialen vrijkomen tijdens de lopende sloopprojecten en worden deze op een laagdrempelige manier aangeboden aan de markt, denk aan deuren, balken, tegels, glas-in-lood en kozijnen. De Resource Store stimuleert niet alleen hergebruik van materialen maar ook sociale bewustwording, doordat bezoekers ontdekken hoeveel waardevolle materialen er vrijkomen tijdens sloop. Resource Store hanteert een unieke werkwijze waarbij de materialen bij verkoop meteen uit het gebouw worden gedemonteerd en door de koper opgehaald. Dit maakt extra transport en externe opslag overbodig.

Circulair denken en doen

In Nederland wordt de komende jaren een grote hoeveelheid panden gesloopt. Slechts 3% van de materialen die hierbij vrijkomen wordt hoogwaardig hergebruikt. Bij de duurzame renovatie van de Stadhuistoren willen we dit veranderen door vrijgekomen (sloop)materialen een nieuwe bestemming te geven: oude plafondplaten doen bijvoorbeeld dienst als nieuwe gevelisolatie. Materialen die niet gebruikt kunnen worden, komen beschikbaar voor burgers en bedrijven. !MPULS, het consortium dat in opdracht van gemeente Eindhoven zeven gemeentelijke gebouwen verduurzaamt, daagt iedereen uit anders om te gaan met materialen en deze hoogwaardig te hergebruiken: van lineair naar circulair denken en doen. 

Renovatie Stadhuistoren

De start van de website was meteen de officiële starthandeling voor de renovatie van de Stadhuistoren, naast het Stadhuis. De afgelopen weken zijn de eerste bouwsteigers rondom de Stadhuistoren neergezet en is begonnen met het afvoeren van asbest. Inmiddels is de kenmerkende toren naast het stadhuis klaar om volledig duurzaam gerenoveerd te worden. De Stadhuistoren en het stadhuis vormen in de toekomst de centrale plek waar burgers en politiek elkaar ontmoeten. Zo verhuist het Inwonersplein, nu nog ondergebracht in het Stadskantoor, over een aantal jaren en vinden verschillende medewerkers van de gemeente straks hun nieuwe werkplek direct aan het Stadhuisplein. De omgeving van beide gebouwen krijgt een prominentere rol waarbij de Dommel en haar groen zichtbaar gemaakt worden en meer verbonden met de voorkant van het plein.

Living lab

Het gebouw krijgt een ‘living lab’ waar de nieuwste technologieën op het gebied van duurzaamheid en comfort toegepast en getest worden. Denk hierbij aan slimme klimaatplafonds, het ideale werkklimaat en ruimte voor groen en interactie. De resultaten hiervan neemt het consortium mee in de aanpak van de overige, binnen het contract vallende, gemeentelijke gebouwen waaronder Mercado, NRE en Van Abbe.

Over !MPULS

!MPULS werkt aan een gezondere werkomgeving. We geloven in gelijkwaardig samenwerken op basis van vakmanschap, verbinding en vertrouwen. We bieden een werkomgeving waarin comfort, flexibiliteit en duurzaamheid centraal staan. Circulair denken, doen én verdienen door te werken in slimme allianties. De basis is gezond verstand; zodat onze kinderen straks geen rotte appels oogsten, maar de vruchten kunnen plukken! !MPULS is een samenwerking tussen Brink Groep, DOOR architecten/ Rudy Uytenhaak architectenbureau, DWA, Kuijpers en LAUDY Bouw & Ontwikkeling (onderdeel van Ballast Nedam).

Vrijkomende materialen renovatie Stadhuistoren krijgen tweede leven

Contact Inwonersplein

Contactformulier

Telefoon:
14 040
Vanuit het buitenland:
+31 40 238 6000

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
5611 EM Eindhoven
Openingstijden

Postadres:
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven